דימום, נפיחות וריח רע מהפה הם רק חלק מהתסמינים של מחלות חניכיים. מה חשוב לדעת אודות מחלות החניכיים וכיצד ניתן להימנע מהן? להלן הפרטים.
מחלות חניכיים: כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול
מחלות חניכיים נגרמות בעקבות חיידקים. לרוב, המחלה מתחילה בתסמין פשוט כמו אדמומיות בשולי החניכיים כמו גם דימום קל שמתרחש בעת הצחצוח. מדובר בשלב הקל של המחלה, וזאת בשל העובדה כי באמצעות ניקוי ניתן להחזיר את המצב לקדמותו. עם זאת, במידה ואנו לא מודעים להרגלי צחצוח נכונים המחלה עלולה להתקדם למצב של איבוד עצם שתומך בשן, ולאחר זמן לא רב לאובדן השן – גם בגילאים צעירים. לכן, אם אתם סובלים ממחלת חניכיים חשוב לפנות לד"ר עירן פרונט המומחה בתחום מחלות החניכיים וזאת מתוך מטרה לעצור את התקדמות המחלה – לפני מצב של אובדן שן.
מהן הסיבות להופעה של מחלות חניכיים?
ראשית כל חשוב לדעת כי מחלות חניכיים מופיעות על רקע של הצטברות של חיידקים על החניכיים. אם לא מצחצחים שיניים ומנקים את החיידקים באמצעות ניקוי, הם מצטברים וגורמים לתהליך דלקתי שגורם להיפרדות החניכיים מהשן ובהתאם לכך יצירת כיס. במידה והכיס אינו מטופל, הוא הולך ומעמיק – וכך אוכלוסיית החיידקים הופכת להיות אלימה עד לכדי איבוד עצם. מתאר העצם צריך להיות אחיד, ובמצב מאוד חמור של מחלת חניכיים מתרחש אובדן של עצם עד לכדי מצב שבו השיניים הופכות להיות ניידות. צריך להוסיף ולומר כי מחלת חניכיים מתרחשת גם על רקע גנטי, ולכן ביקור אצל שיננית ואצל רופא השיניים היא חיונית לטובת טיפול.
מהן מחלות החניכיים הנפוצות ביותר?
מחלות חניכיים מתחלקות לדלקת חניכיים שעדיין לא יצרה נזק שהוא בלתי הפיך לבין דלית חניכיים כרונית שכבר גרמה לנזק לעצם ובהתאם לכך גם ליכולת לתמוך בשן. ע"פ הערכות, כשליש מהאוכלוסייה סובלת ממצב של דלקת חניכיים מתקדמת, ולכן האבחנה מתבצעת ע"י בדיקת עומק כיסי החניכיים באמצעות צילום רנטגן או בדיקות מעבדה.
כיצד מטפלים במחלה?
טיפול במחלה מתבצע באמצעות שמירה על ניקיון השיניים באמצעות צחצוח נכון, כמו גם ביקור קבוע אצל רופא השיניים לטובת ניקוי עמוק. במידה ומדובר בדלקת מתקדמת יותר מתבצע ניקוי המתבצע באמצעות הרדמה מקומית באזור. במסגרת הניקוי משתמש הרופא בשטיפות המתבצעת בתת החניכים והן נועדו להרוג את החיידקים שמצויים באזור, לצד צמצום עומק הכיסים. במקרים מורכבים יותר ולאחר שנוצרה פגיעה בעצם מבצעים ניתוח שמטרתו היא לצמצם את הכיסים החשופים ולהשתיל רקמת חניכיים חדשה, מתוך מטרה לבנות מחדש את מנגנון האחיזה של השן. עם זאת, לא כל מטופל מתאים לניתוח ולכן חשוב להתייעץ עם רופא מומחה למחלות חניכיים לטובת בניית תוכנית טיפול. שימו לב כי אין מדובר בטיפול אחד אלא נדרש לבצע תחזוקה שוטפת המבוססת על ניקוי שנועד להסיר את רובד החיידקים לצד בדיקת חניכיים מעמיקה שבמסגרתה בודקים האם יש שינוי לרעה במצב, ולכן נדרשת התערבות נוספת.
מחלת חניכיים: לא גזרת גורל
אחד האלמנטים שמלווים יותר מכל מבוגרים שסובלים ממחלת חניכים הוא אלמנט הבושה, בשל המחשבה כי הדלקת נגמרה בעקבות התנהגות לא אחראית. מאחר ומדובר במחלה נפוצה שמתרחשת אצל רבים מאיתנו, חשוב להסיר את הבושה ואת החשש מפני ביקור אצל רופא – כחלק מהבנה כי רק כך ניתן יהיה ליצור איכות חיים משופרת, להיפטר מהדימום, נפיחות הדם וכמובן לא להגיע למצב שבו נאלצים לאבד שיניים בעקבות דלקת חניכיים מתקדמת שפוגעת לא רק בחיוך אלא גם בבריאות.