איך מאבחנים צרכים מיוחדים אצל ילדים?

במידה והתינוק איננו מתפתח כמצופה ומגלה סימנים של עיכוב התפתחותי, נדרש לפנות לטיפת חלב לצורך קבלת הפנייה למכון להתפתחות הילד. כיצד תהליך האבחון מתבצע ומה חשוב לדעת? על כך – במדריך המקוצר הבא.

הילד מגלה סימנים של עיכוב התפתחותי? אלו הצעדים הנדרשים מצדכם כהורים

ע"פ הנתונים, 1 מכל 14 ילדים מאובחן עם צרכים מיוחדים. מדובר בקטגוריה רחבה הכוללת בין היתר מוגבלות פיזית, קוגניטיבית, מחלה כרונית או בעיה רפואית המסכנת את חייו. כהורים, אין ספק כי החשש מפני אבחון הוא טבעי, אולם חשוב להבין כי במידה ואתם מבחינים כי התינוק שלכם אינו מתפתח בהתאם לבני גילו כמו גם מגלה סימנים של עיכוב, נדרש לבצע אבחון מיידי דרך המכון להתפתחות הילד. על מנת להגיע, יש לתאם קודם כל פגישה בטיפת חלב ורק לאחר מכן להגיע למרכז הסמוך למקום מגוריכם. לא פעם, ניתן לקבל הפנייה עוד מרופא הילדים, וזאת כתוצאה מעיכוב גלוי לעין. ככל האבחנה מתבצעת ע"י רופא מומחה להתפתחות הילד, כאשר תהליך האבחון מתבצע בהתאם לשורה של מבחנים פיזיולוגים ופסיכולוגים. לרוב, האבחון ניתן עוד באותו היום, ובמידה ואכן נמצא כי הילד מאובחן עם צרכן מיוחדים מתחילים לבנות בעבורו תוכנית טיפול פרטנית.

האם ניתן לערער על אבחון עם צרכים מיוחדים?

התשובה היא בהחלט כן. ניתן לערער לוועדה המתכנסת לצורך בדיקת האבחנה, אולם חשוב להבין כי מדובר לרוב באבחנה סופית ולכן נדירים המקרים בהם המקרה של אבחון נמצא שגוי. במקרים מסוימים הימצאות הצרכים המיוחדים ניתנת לאבחון באופן גלוי, למשל כדי לאבחן תסמונת דאון אין צורך בהוכחות שכן הדבר נראה לעין. ניתן בהחלט לגשת לחוות דעת נוספת דרך רופא מומחה להתפתחות הילד, ולאחר מכן להתחיל בשורה של טיפולים אשר באמצעותם ניתן לקדם את הילד מבחינת התפתחותית – למרות הצרכים המיוחדים. כיום, דרך קופות החולים כמו גם מטפלים בעלי שם ניתן לסייע לילד ולהעניק לו מערך תמיכה מלא, כל זאת בכדי לשלב אותו בחברה ובמסגרות ייחודיות לילדים עם צרכים מיוחדים. לא מעט הורים מחליטים לשלב את הילד בעתיד גם במסגרות רגילות, כחלק ממגמה הולכת וגוברת במערכת החינוך לשילוב של ילדים עם צרכים מיוחדים.

איך מאבחנים - צרכים מיוחדים אצל ילדים

מימוש זכויות

לאחר קבלת האבחון, השלב הבא הוא מימוש זכויות הילד כמו גם הזכויות שלכם. מערך ההתפתחות הילד במדינת ישראל מורכב משלושה רבדים מרכזיים: מערך עובדים במקצועות הפרטיים המעניקים תמיכה וטיפול, מכון להתפתחות הילד (בפריסה ארצית) וכן מעונות יום שיקומיים. לאחר קבלת האבחון נבנה בעבור הילד מערך טיפולי הממומן בחלקו ע"י המדינה ובחלקו אתם תידרשו לשאת, ולכן יש לקחת בחשבון כי במידה ותרצו להעניק לילד שלכם טיפול רגשי או טיפולים שמחוץ לסל הבריאות תידרשו לשלם על כך מכיסכם. מומלץ להצטרף לקבוצות תמיכה של הורים עם צרכים מיוחדים, כך שתוכלו לבנות קהילה עוטפת וחמה אשר תסייע לכם לאורך הדרך הלא פשוטה הזו.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
נגישות
Scroll to Top